Over mij 2018-04-21T12:26:32+00:00

Over Jelte Wiersma.

Ik ben sinds 2014 correspondent Europese Unie in Brussel voor Elsevier Weekblad. Vanzelfsprekend schrijf ik dan ook voornamelijk over de machtsstrijd tussen de Europese landen en tussen Europa en de rest van de wereld.

U vindt mijn reportages, interviews, commentaren en essays in Elsevier Weekblad, maandblad Juist en op elsevierweekblad.nl. Elke zondag publiceer ik een essay op elsevierweekblad.nl, meestal over Europa. Als gastauteur publiceer ik regelmatig voor het Duitse online magazine Tichys Einblick en in de Belgische krant De Morgen. Ook geef ik lezingen in Nederland en Vlaanderen en geef op radio en televisie commentaren.

Mijn belangstelling is uiteraard breder dan de Europese machtsstrijd. Mede doordat ik als journalist over vele thema’s heb geschreven en schrijf.

In de zomer van 2001, ik was net negentien jaar, werd ik sportverslaggever voor het Sneeker Nieuwsblad. Zo struinde ik in de weekeinden de sportvelden in Zuidwest-Friesland af. Ruim een jaar daarna werd ik ook politiek correspondent voor het Friesch Dagblad in de gemeenten Wûnseradiel en Lemsterland. In 2003 trad ik in dienst van mediabureau PS Produkties in Leeuwarden. Vanuit PS Produkties was ik vijf jaar algemeen correspondent voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in Friesland. Daarnaast was ik strafrechtverslaggever voor De Stentor en Omroep Flevoland. In 2008 werd ik verslaggever Nederland voor Elsevier in Amsterdam. Ik schreef over landschap en natuur, Amsterdam, krakers en maakte sociologische verhalen om in kaart te brengen hoe Nederland en Nederlanders zijn en hoe het land en zijn inwoners veranderen. Dit leidde in 2014 tot de publicatie van de reportagebundel Heimweeland.

Na te hebben bericht vanuit Zuidwest-Friesland, Friesland en Nederland ben ik sinds mijn aanstelling in Brussel verslaggever, commentator en essayist over Europa. Daarbij beperk ik me niet tot verslaggeverij vanuit Brussel, Luxemburg, Straatsburg en Frankfurt. Ik reis door Europa voor reportages en interviews. Mijn belangstelling voor de Europese Unie en Europa werd gewekt als ANP-verslaggever in Friesland. Allerlei ontwikkelingen bleken het gevolg van EU-regels en uitspraken van het Europees Hof van Justitie. Van concurrentie tussen veerdiensten naar de Waddeneilanden tot de gedwongen verhuizing van boeren.

Ik ben geboren in Steenwijkerwold, in de kop van Overijssel. Sinds mijn tweede ben ik opgegroeid in het Friese Folsgare, een dorpje bij Sneek. Achtereenvolgend heb ik enig onderricht gekregen op de toen protestants-christelijke basisschool De Gearrin in Folsgare, de christelijke scholengemeenschap Bogerman in Sneek (HAVO) en de christelijke hogeschool Windesheim in Zwolle (Journalistiek). Al die jaren bleken kranten, tijdschriften, boeken, keukentafelgesprekken en ervaringen tot ruimere inzichten te leiden waaruit als het ware vanzelfsprekend een journalistieke carrière voortvloeide.

Over mij foto Jelte Wiersma

Actueel.

Puike toespraak, Rutte: EU ja, verdere integratie nee

14 februari, 2019|0 Comments

Premier Mark Rutte (VVD) heeft inmiddels zoveel tegengestelde posities ingenomen dat er nog nauwelijks iemand is die gelooft dat de man opvattingen heeft. Zijn visie op de Europese Unie is daarentegen consequent en te prijzen, zo bleek woensdagavond opnieuw na zijn Churchill-lezing in de Zwitserse stad Zürich.

Voormalig spindoctor Farage strijdt nu voor Irexit

13 februari, 2019|0 Comments

Het is de dag nadat de Poolse voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zei dat hij hoopt op ‘een speciaal plekje in de hel’ voor Brexiteers, als de Ier Hermann Kelly (50) goedgemutst aanschuift in eetcafé The Beer Factory. Hoezo hel? ‘Ik heb mijn leven gewijd aan Brexit, nu wil ik mijn land uit de Europese Unie halen.’

Nederland moet in Brussel beter lobbyen voor meer innovatie

13 februari, 2019|0 Comments

De wereldorganisatie voor intellectueel eigendom meldde in 2018 dat Nederland na Zwitserland het meest innovatieve land ter wereld is. Observaties en lijstjes zijn niet zaligmakend, vaststaat dat Nederlanders graag vernieuwen.