Rutte zou Amerikaans-Frans voorbeeld moeten volgen en IS’ers laten ombrengen

De Verenigde Staten en Frankrijk executeren in Syrië, Irak en elders eigen burgers die voor IS of andere terroristische groepen actief zijn. Opdat zij nooit zullen terugkeren. Dit gebeurt zonder proces. Nederland zou dit voorbeeld maar eens moeten volgen.

President Francois Hollande van Frankrijk deed er tijdens zijn regeerperiode (2012-2017) niet moeilijk over, net zo min als opvolger Emmanuel Macron. Terroristen buiten Frankrijk met een Frans paspoort moeten dood. Ook terroristen zonder Frans paspoort en die een bedreiging vormen voor Frankrijk of betrokken zijn geweest bij complotten voor geweld in Frankrijk moeten dood. Onder meer uit wraak, zo bleek uit een serie interviews met Le Monde vorig jaar. Hollande heeft waarschijnlijk zeker veertig executies buiten Frankrijk goedgekeurd. De Amerikaanse president Barack Obama (2011-2017) handelde niet veel anders. Executer in chief, zo luidde Obama’s bijnaam. Amerikaanse staatsburgers en anderen werden overzees met de zegen van Obama door drones of op andere manieren gedood.

Premier Mark Rutte (VVD) meldde in de opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 dat hij Nederlandse jihadisten liever zag sterven dan terugkeren. Maar hij volgde niet de Amerikaans-Franse methode. Nederland laat jihadisten uit Syrië en Irak terugkeren om hen eventueel te berechten.
Uit onderzoek van Brandpunt bleek vorig jaar dat van de toen vijftig terugkeerders veertig vrij waren, 35 niet werden vervolgd en drie waren veroordeeld tot straffen van maximaal vijf jaar cel. Dat was toen. Anno 2018 zijn de laatste brandhaarden van IS bijna opgeruimd en komen de meest geharde strijders mogelijk terug, zo waarschuwde de AVID.

Van de 30.000 buitenlandse IS-strijders kwamen 6.000 uit Europa. Honderden tot duizenden IS-strijders zitten in Iraakse en Koerdische gevangenissen in zowel Irak als Syrië. Hun aantal neemt snel toe. De Verenigde Staten willen dat Europese landen hun burgers uit die gevangenissen halen want zij vrezen dat de meeste IS-strijders zullen worden vrijgelaten wegens gebrek aan juridische en penitentiaire mogelijkheden. Dan komen zij weer terug in de strijd. ‘We willen hen niet terug op straat in Ankara, we willen ze niet terug op de straat in Tunis, Parijs of Brussel,’ zei de Amerikaanse Defensieminister Jim Mattis voorafgaande aan de veiligheidsconferentie in München dit weekeinde.

Formeel kunnen IS-strijders terugkeren zolang ze hun Nederlandse of andere nationaliteit nog hebben, maar Europese regeringen zien ze liever niet komen. Zie de uitspraken van Rutte. De Britse minister van Defensie Gavin Williamson vindt dat Britse IS-strijders nooit meer naar het Verenigd Koninkrijk mogen terugkeren. Hij wil geen rechtszaken in zijn land tegen deze IS’ers. Het is namelijk heel moeilijk te bewijzen wat deze terugkeerders precies hebben uitgespookt. Het Openbaar Ministerie in Nederland bijvoorbeeld vervolgt formeel dan wel alle terugkeerders, gezien het beperkte aantal en de lage gevangenisstraffen is dat niet persé bevredigend.
Rutte II (2012-2017) heeft daarnaast wel allerlei maatregelen doorgevoerd zoals het afnemen van de Nederlandse nationaliteit in het geval van een dubbele, maar al met al blijft het toch magertjes. Het is ook niet eenvoudig.

Er zijn wel andere mogelijkheden om burgers te beschermen tegen terugkeerders. De Amerikanen hebben met Guantánamo Bay op Cuba een gevangenisfaciliteit om terroristen eindeloos op te sluiten. Zij hebben de Britten bijvoorbeeld aangeboden daar IS-strijders onder te brengen maar dat wil Londen niet. Nederland en andere Europese landen hebben ook met zo’n morele verhevenheid over Guantánamo Bay geklaagd, dat het bijna onmogelijk is om dat pad op te gaan. Echt wenselijk is dat ook niet. Deze gevangenen zonder rechten worden al gauw martelaren. Een alternatief is nog deze mensen te recruteren als informanten. Maar wie durft die verantwoordelijkheid voor dat risico te nemen?

Het lijkt aantrekkelijker om de Amerikaanse en Franse methode te volgen. Executeer landgenoten overzees. Laten we wel zijn: Deze IS-figuren hebben zich doelbewust gevoegd bij een islamitisch terreurgezelschap dat als een moord- en martelmachine tekeer is gegaan.
Frankrijk vloog vorig jaar zelfs een speciale commando-eenheid naar Mosul in Irak om Iraakse militairen te trainen en met informatie van de geheime dienst gericht te zoeken naar hooggeplaatste Franse IS’ers. Foto’s en namen van deze lui werden daarnaast verspreid. Daarnaast executeerden de Franse commando’s waarschijnlijk zelf Franse IS’ers. Mede uit wraak voor islamitisch geïnspireerde aanslagen in onder meer Parijs en Nice. Een beetje zoals de Israëlische geheime dienst na de moord op Israëlische sporters op de Olympische Spelen in München in 1972 de daders en opdrachtgevers ombracht.

Het kan overigens best zo zijn dat Nederlandse militairen die tegen IS vochten Nederlanders hebben omgebracht door bijvoorbeeld luchtaanvallen. De regering sanctioneerde Defensie IS’ers te doden. Waarom dan niet specifiek IS’ers met de Nederlandse nationaliteit een voorkeursbehandeling geven?

Van de 285 Syrië- en Irak-gangers uit Nederland vochten 185 volgens de AVID en NCTV mee met IS en Al-Qaeda en andere organisaties. Zestig zijn dood, vijftig zijn teruggekeerd. De rest, 175 Nederlanders, zitten daar nog, zijn uit het zicht of elders. Half januari kwamen nog eens twee jihadisten terug en zij zitten vast. Maar met lage straffen zoals die eerder werden uitgedeeld komen deze mensen weer terug op straat, zoals Mattis terecht vreest.
De halfslachtige aanpak van deze terroristen door Nederland als ook door andere Europese landen zoals nu lijkt geen koers om vast te houden. De Amerikanen en Fransen kunnen wel vertellen hoe het ook kan.

Door | 2018-02-19T17:39:13+01:00 18 februari, 2018|Blog|0 Reacties